Je studententijd. Dit wordt gezien als een groot feest, elke dag op stap en liters bier die er wekelijks doorheen gaan. Maar studeren is meer dan dat, studeren is combineren! Naast het behalen van de studie wordt er ook verwacht dat je een leuke bijbaan hebt, spaart voor later, je vrienden van school genoeg ziet, je vrienden van thuis ook niet vergeet en daarnaast nog tijd voor jezelf hebt. Deze verwachtingen zorgen voor druk, die voor vele studenten vaak teveel wordt als er niet aan dit perfecte plaatje voldaan kan worden. Ikzelf was ook een van die studenten die in een grijze wolk belandde door alle druk die ik ervaarde. Hierover praten is voor studenten lastig want uit schaamte wordt dit niet gedaan. Daarom doe ik het! Ik kan geen psychische problemen oplossen, maar wel het onderwerp mentale gezondheid normaliseren en daarom is Studentenpraat opgericht. 
Studentenpraat bestaat uit een Instagrampagina en een podcast. Op de Instagrampagina staan grappige en herkenbare illustraties. Hieronder staan illustraties waarop het meest is gereageerd of die het meest geliket en gedeeld zijn. In de podcast wordt elke week een ander onderwerp besproken. Ik heb onderzocht wat men het prettigst vindt om naar te luisteren en hier zijn twee vormen uitgekomen: luchtige en zwaardere onderwerpen wisselen elkaar af, waarbij met een luchtig onderwerp meerdere studenten aan het woord komen en bij een zwaarder onderwerp ik in gesprek ga met één student. Elke aflevering begint met verdieping in het onderwerp en er wordt afgesloten met tips.

Beide kanalen voelen door de herkenbare onderwerpen als veilig en laagdrempelig. Hierdoor worden eigen problemen beter geaccepteerd, men voelt zich niet een uitzondering en het is oké om erover te praten wat belangrijk is voor de doelgroep.
 
Heeft dit toekomstvisie? Jazeker! De Instagrampagina kan worden gevoed met persoonlijke verhalen van studenten die ze via een privébericht delen. De podcast wordt verder doorontwikkeld naar een live uitzending zodat studenten nog meer betrokken zijn en de podcast kan worden ingezet als hulpmiddel tijdens begeleidingslessen op school. 

Vormgeven is iets wat mij als CMD'er typeert vandaar dat dit in de vorm van illustraties terugkomt in dit project. Daarnaast vind ik het interessant om met anderen in gesprek te gaan over hun leven en hun verhaal, wat ik heb toegepast in Studentenpraat en straks in mijn vervolgopleiding master Journalistiek en Nieuwe Media.

Link naar Spotify: Spotify 
Link naar Instagram: Instagram

Vorm 1: Licht onderwerp 
Vorm 2: Zwaarder onderwerp
Meest gelikete illustratie: 
Meeste reacties en vaak opgeslagen 
Meeste reacties en meest opgeslagen
Meeste reacties en meest opgeslagen
Meest opgeslagen
Meest opgeslagen
Meest gedeeld
Meest gedeeld
Wil je een kijkje nemen in mijn proces? Bekijk dan de exploratie! 
Back to Top